Viktig information till Hjortsberga samhälle

Detta meddelande är sammanställt gemensamt av kraftstationsägare, dammägare, ordförande i Hjortsberga Samhällsförening och talesperson för Sjöatorps styrelse & samfällighetsförening. Utifrån den dialog och samverkan som förts kring frågan om de pågående planerna att riva ut dammar och småskaliga vattenkraftverk som reglerar Sjöatorpasjön och Moasjön.
Vad handlar det om?
Länsstyrelsen driver just nu ett aktivt arbete för att riva ut dammar och småskaliga vattenkraftverk i hela landet, med syftet att återställa vattendrag till sitt ”ursprungliga skick”. Trots att detta beskrivs som en miljöåtgärd sker det utan konsekvensanalyser och utan hänsyn till befintliga ekosystem eller lokal påverkan.
Särskilt oroande är att arbetet sker i det tysta, med mycket liten insyn eller offentlig debatt. Samhällen som vårt får veta vad som händer först när besluten redan är tagna – och då är det tyvärr för sent att göra något innan skadan är skedd.

Det finns ett uppskov från den sittande regeringen när det gäller genomförandet av dessa utrivningar. Detta uppskov infördes eftersom det i praktiken aldrig funnits några verkliga miljövinster att räkna med – i stället har utrivningarna orsakat betydande och irreversibla skador. Sjöar har torrlagts runt om i landet, och den biologiska mångfalden har försämrats snarare än stärkts.
Bakgrunden till denna utveckling är en övertolkning av ett EU-direktiv, som i Sverige tillämpats betydligt hårdare än i våra grannländer. Länsstyrelsen har i sin hantering brustit i ansvar, saknat helhetsperspektiv och driver en process som förstör mer än den skyddar – samtidigt som stora summor av skattebetalarnas pengar blöder ut till meningslösa utredningar, processer och åtgärder.
Det som är särskilt beklämmande är att Länsstyrelsen inte agerar med det medborgarperspektiv som en statlig myndighet förväntas ha. I stället för att stödja och vägleda de enskilda människor som påverkas, upplevs deras agerande ofta som ett försök att köra över lokala intressen och invånare – snarare än att lyssna och hjälpa.
Trots det nationella uppskovet fortsätter Länsstyrelsen i Kronobergs län att aktivt driva dessa ärenden vidare. Brändekvarn, Änganäs kvarn och Hultakvarn är tydliga exempel på anläggningar som redan utsätts – utan att någon verklig nytta påvisats.

Konsekvenser för Hjortsberga
Om dammarna & kraftverken i Hjortsbergas närområde rivs ut riskerar både Sjöatorpasjön och Moasjön att få kraftigt sänkta vattennivåer – eller i värsta fall torrläggas helt. Det skulle få långtgående effekter såsom:
• Förlust av etablerade ekosystem, där arter levt i balans i generationer
• Utrotning av vattenberoende arter, såsom fisk, groddjur, vattenlevande insekter och sjöfågel
• Död av träd och skogsremsor som är beroende av stabil vattennivå
• Minskade bad-, fiske- och rekreationsmöjligheter för invånare och besökare
• Risk för att VA-ledningar blottläggs, då de idag är nedlagda i sjön
• Försämrade fastighetsvärden och förändrad boendemiljö
Dammarna och vattenkraftverken har funnits här sedan lång tid tillbaka, till exempel har man dokumenterat anläggandet av Brändekvarn till 1400-talet. Både natur och samhälle har anpassats till dessa vattenmiljöer. Trots detta bedrivs utrivningsarbetet vidare – utan miljömässigt helhetsperspektiv. I praktiken tycks själva utrivningen ha blivit målet, snarare än att skydda den natur och etablerade ekosystem som finns idag.
När dammar och kraftverk rivs ut uppstår i stället våtmarker som konsekvens där vatten tidigare hållits uppe. Detta innebär inte bara förlust av biologisk mångfald, utan också att samhället förändras fysiskt. Hjortsbergas nya översiktsplan riskerar att påverkas kraftigt, då sjöns närvaro är en viktig del av landskapsbild, rekreation och framtida utveckling.

Påverkan på beredskap och energiförsörjning

Utrivning av småskaliga vattenkraftverk innebär inte bara en förlust av lokalproducerad, förnybar energi – det försvagar även Sveriges beredskap i krissituationer. Dessa kraftverk spelar en viktig roll som resurs i det decentraliserade elsystemet, särskilt på landsbygden. I tider av höga energipriser eller vid störningar i stamnätet fungerar små vattenkraftverk som lokala reservkällor som kan bidra till att samhället klarar sig vid kris, krig eller långvariga elavbrott. Att ta bort dem minskar vår energiresiliens och ökar sårbarheten i både civil och totalförsvarsmässig kontext – något som borde vara otänkbart i dagens säkerhetspolitiska läge. Dammarna och sjöarnas betydelse att förse räddningstjänst osv med släckvatten, om tex större skogsbränder bryter ut i närområdet, är stor. Att ha tillgång till vatten på nära håll kan var helt avgörande för att rädda ett samhälle.

Vad har vi gjort hittills?
Den 7 april hölls ett platsbesök i Brändekvarn för att prata om helheten för Hjortsberga, där frågan diskuterades med deltagare från både lokal och nationell nivå:
• Riksdagsledamöterna Oliver Rosengren och Thomas Ragnarsson (M)
• Kommunpolitiker Claudia Crowley Sörensson och kommunikatör från Moderaterna
• Ordföranden för Hjortsberga Samhällsförening och Sjöatorps styrelse och samfällighetsförening
• Ägare till tre kraftverk samt berörda dammägare
• Representant för Sjöatorapssjön och Mosjöns FVO
• Konsult från Daturum AB
• Smålandsposten, som har publicerat ett reportage
I ett tidigare skede har även P4 Kronoberg besökt området för att uppmärksamma problematiken, vilket bidrog till att lyfta frågan i offentligheten och visa att oron i samhället är verklig och berättigad.

Vi fick positiva besked: Moderaterna på både lokal och nationell nivå arbetar aktivt för att förändra det vattendirektiv som tolkades strikt under förra mandatperioden av Socialdemokraterna och Miljöpartiet – och som idag ligger till grund för Länsstyrelsens agerande. En debattartikel från Claudia Crowley Sörensson från Moderaterna i Alvesta kommer att publiceras till vår fördel, vilken vi planerar att bemöta med respons från olika håll för att hjälpa informationsspridningen av detta.

Vad kan du som invånare göra?

• Lägg press på Socialdemokraterna med styrande partier i Alvesta kommun, som ännu inte visat något engagemang, trots efterfrågan om detta.
• Sprid information i samtal, sociala medier och nätverk
• Följ utvecklingen via Facebookgruppen: “Stoppa dammutrivningarna! Bevara uppdämda vatten (BUV)
• Skriv till våra riksdagsledamöter i Kronobergs län och kräv att våra sjöar, dammar & kraftverk ska vara kvar. Deras mejladresser är med nedan, Skicka till alla när du formulerar ditt mejl.

Kontaktuppgifter hittar du på följande sida:

Oliver Rosengren (M): oliver.rosengren@riksdagen.se
Thomas Ragnarsson (M): thomas.ragnarsson@riksdagen.se
Tomas Eneroth (S): tomas.eneroth@riksdagen.se
Monica Haider (S): monica.haider@riksdagen.se
Katja Nyberg (SD): katja.nyberg@riksdagen.se
Mattias Karlsson (SD): mattias.karlsson@riksdagen.se

Vi hoppas att du som bor i Hjortsberga med omnejd vill stå enade med oss i detta. Det handlar inte bara om vatten – det handlar om att bevara vår hembygd, vår natur, vår trygghet och framtiden för vårt samhälle.
Tack för att du tog dig tid att läsa.

Med vänliga hälsningar,
Marcus Sahlström Wiltgård
Talesperson för Sjöatorps Styrelse & Samfällighetsförening
Micke Ljunggren
Ordförande – Hjortsberga Samhällsförening
Lis-Beth & Sten-Eric Soldahl Eklund
Kraftstationsägare – Änganäs Kvarn
Sara & Håkan Gustafsson
Kraftstationsägare – Brändekvarn
Tommy Andersson
Kraftstationsägare – Hultakvarn

Ulf Holgersson
Dammägare Sjöatorp kvarn.